Loopbaanontwikkeling (LOB)

Op De Rotonde is loopbaanontwikkeling in alle leerjaren aanwezig. We willen nu eenmaal dat onze leerlingen zo goed mogelijk een keuze voor vervolgonderwijs maken. Hieronder een voorbeeld van een activiteit:
Klas 2 bedrijfsbezoeken

In klas 2 bezoeken de leerlingen tijdens de TOPS-lessen bedrijven in de regio Breda met de klas. De leerlingen gaan gezamenlijk met een docent op de fiets naar het desbetreffende bedrijf, krijgen daar een rondleiding en mogen ervaren wat zich op de werkvloer van het bedrijf afspeelt.

De bedrijven die de leerlingen bezoeken zijn heel divers. Er wordt bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan een zorgboerderij, waar ernstig meervoudig gehandicapten jongeren fantastisch verzorgd worden door hun begeleiders. Of de leerlingen lopen bij een autobedrijf in een klein groepje mee met een automonteur op de werkplaats (zie foto's). Daar wordt door de leerlingen ruitenvloeistof bijgevuld, laden ze de accu van een auto op en leren ze meer over hoe het uitlezen van een auto werkt. Bij Jumbo Foodmarket wordt door de leerlingen een kijkje genomen in hoe het promotiebeleid van Jumbo eruit ziet en bij het Zorghotel in Breda wordt er o.a. een kijkje genomen in de keuken en de wellness.

In klas 2 op De Rotonde bieden we deze bedrijfsbezoeken naast de snuffelstages aan, zodat de leerlingen werksituaties leren kennen, waar ze mogelijk in hun loopbaankeuze iets mee kunnen. De variatie aan bedrijven werkt motiverend voor leerlingen en het is geweldig hoe de bedrijven onze leerlingen ontvangen en wegwijs maken.

samen een eigen wijze weg vinden